Брама, "Рогачка"

13.01.2013 00:39

 

Дружки:

  • Разом з друзями та сусідами торгуються за наречену. Хоча, згідно звичаїв, дружки не мають права торгуватися за наречену, але в наш час вони це роблять дуже активно. Разом з ними торгуються сусіди, друзі і родичі нареченої.
  • Випробовування для молодого чи дружбів. Часом дружки проводять конкурси випробування для нареченого. Якщо це багатоповерховий будинок — випробування можуть чекати нареченого на кожній сходовій клітці, часом навіть на кожній сходинці. Перелік і сюжет конкурсів залежать тільки від фантазії дружок, але повинні бути на весільну тематику і стосуватися молодих.
  • Дружки виводять наречену. Коли процес викупу завершився — дружки виводять наречену до нареченого.
  • Дружки кланяються разом з нареченою та вішають букети дружбам.Коли дружки разом з нареченою виходять до нареченого і дружбів — вони всі разом їм тричі кланяються. Потім наречений разом з дружбами тричі кланяється нареченій та дружбам. Наречена чіпає букет нареченому, він дарує їй букет, а дружки чіпають букети дружбам. Дружби їм за це дають гроші, або дарують подарунки.
  • Ведуть дружбів на благословення. Після того, як з букетами завершено, дружки беруть дружбів під руки і ведуть за молодими до хати на церемонію благословення батьками. Дружби і дружки, як правило, просто присутні на благословенні і жодних обов'язків тут не мають.
  • Дружки перевіряють чи нічого не забули. В попередніх розділах ми склали список тих речей, які мають мати дружки зі собою в день весілля – бажано нічого з цього списку не забути.

Дружби:

  • Торги за наречену. При вході на подвір’я чи у під’їзд на дружбів чекає брама. Родичі та сусіди нареченої вимагають викуп за молоду. Дружби повинні весело і цікаво торгуватися і платити викуп. За викуп традиційно служить алкоголь хоча інколи вимагають і грошей чи іншої «валюти». Головне цей процес не затягувати і не перетворювати на бардак.
  • Готують подарунки дружкам. Коли, після викупу нареченої, дружки чіпають букети дружбам, дружби дарують їм подарунки або платять гроші.
  • Благословення в хаті молодої. Після того, як з букетами завершено, дружки беруть дружбів під руки і йдуть за молодими до хати на церемонію благословення батьками. Дружби і дружки, як правило, просто присутні на благословенні і жодних обов'язків тут не мають.
  • Перевіряють транспортні засоби. Необхідно також перевірити транспорт нареченої, щоб він також був чистим. Трапився випадок, коли чорний шкіряний салон почистили якимось розчинником, - і врезультаті чорна фарба з сидінь опинилась на сукні молодої. А в іншому випадку наречена вийшла з лімузина вся в плямах мазуту.
  • Перший дружба перевіряє присутність гостей молодого, а другий — гостей молодої . Коли благословення в хаті молодої завершено — перший дружба традиційно перевіряє розсадку в транспортному засобі родини молодого, а другий — родини молодої. Тільки після їх команди ескорт вирушає далі.
  • Пильнують за часом. Дружби постійно слідкують за часом, щоби бува не запізнитися в ключові місця згідно попередньо складеного плану весілля. В даний час до РАГЦу, бо якщо пропустити тут свій час, можна прочекати до вечора.